Frustraties van recruiters: dit zijn de 5 grootste - FID

5 frustraties van recruiters (en zo doe jij het in 1 keer goed)

5 frustraties van recruiters (en zo doe jij het in 1 keer goed)

5 frustraties van recruiters (en zo doe jij het in 1 keer goed)

Iedereen die ooit gesolliciteerd heeft, zal het erover eens zijn: het is best spannend. Maar voor recruiters is het ook een proces. Soms gaat het soepel, soms zit de weg naar een nieuwe baan vol met hobbels. Dat ligt zeker niet altijd aan de sollicitant. Maar er zijn wel een paar problemen die recruiters vaak tegenkomen. De 5 grootste frustraties van recruiters hebben we hier voor je op een rijtje gezet, maar we vertellen je ook hoe het dan wél moet. Zo zit er straks hopelijk een goedgemutste recruiter tegenover je aan tafel!

Frustratie 1: een onleesbaar cv

Het begint allemaal met een cv. Maar als een recruiter jouw cv krijgt, en er is geen chocola van te maken, kun je erop rekenen dat-ie niet blij is. Uitgebreide beschrijvingen van jouw bijbaantjes? Onnodig. Een lettertype waar een vergrootglas bij moet? Ook niet heel handig.

Wat kun je eraan doen?

Zorg ervoor dat je cv duidelijk laat zien wie jij bent. Relevante werkervaring bovenaan, een representatieve foto erbij en geen gekkigheid. En vergeet niet om een link naar je LinkedIn-profiel erbij te zetten. Zo maak je het de recruiter zo makkelijk mogelijk. Krijg je het allemaal nog niet goed op papier? Lees dan onze tips voor het maken van je cv.  

Frustratie 2: te laat komen

Het lijkt misschien logisch dat je gewoon op tijd komt bij je sollicitatiegesprek, maar zo vanzelfsprekend is het niet. Er zijn genoeg mensen die te laat komen bij een afspraak. En daarmee maak je niet echt een goede eerste indruk.

Wat kun je eraan doen?

Bereid je reis goed voor. Kom je met de auto? Check dan van tevoren waar je kunt parkeren, hoe ver het nog lopen is en of er werkzaamheden zijn. Kom je met het ov? Neem dan een trein of bus eerder. 5 minuten te vroeg zijn wordt vaak alleen maar gewaardeerd! 

Frustratie 3: geen interesse

De recruiter is enthousiast over jouw sollicitatiebrief en belt je op. En dan neem je op met: “Uh… voor welke functie was dit ook alweer?”. Of als je al in het sollicitatiegesprek zit en minimaal antwoord geeft. Alleen maar ja en nee, helemaal geen wedervragen. Dan maak je een recruiter niet blij. 

Wat kun je eraan doen?

Toon interesse! Weet waar je op solliciteert en bereid alvast vragen voor voor tijdens het gesprek. Daarmee laat je zien dat je serieus bent over deze baan. En daar wordt een recruiter wél heel blij van.

Frustratie 4: niet voorbereid zijn

Waar staat het bedrijf voor? Wat voor soort mensen werken er? En ook heel belangrijk: wat houdt de functie in? Als je dat allemaal niet weet, prikt de recruiter daar zo doorheen. Een heel slechte start. 

Wat kun je eraan doen?

Lees je in. Ken niet alleen de vacature van binnen en van buiten, maar maak ook werk van de website van het bedrijf. Wat vinden ze belangrijk? Daar kun jij mooi op inspelen tijdens het gesprek. Bekijk ook de social media van het bedrijf. Zijn ze een beetje actief? Dan kun je daar vaak ook veel vinden over wat jouw (hopelijk) toekomstige collega’s bezighoudt. 

Frustratie 5: niet bereikbaar zijn

Ken je dat, van die mensen die nooit hun telefoon opnemen als je ze nodig hebt? Heel irritant. Al helemaal als je een recruiter bent. De recruiter heeft namelijk vaak wel wat haast als er een vacature vervuld moet worden. Een onbereikbare sollicitant is dan heel vervelend. 

Wat kun je eraan doen?

Wees bereikbaar vanaf het moment dat je je sollicitatie verstuurd hebt. Ook na het eerste gesprek. Het kan namelijk best zijn dat de recruiter nog een vraag heeft of al een tweede gesprek met je wil plannen. Natuurlijk is het niet erg als je een keer niet kunt opnemen, maar bel dan in ieder geval terug. En hou je mail in de gaten. 

Nu weet je wat de frustraties van recruiters zijn én hoe je ze kunt voorkomen. De recruiter wil namelijk maar één ding: jou aan je droombaan helpen. En als het proces met zo weinig mogelijk frustraties verloopt, is dat fijner voor iedereen!

Bronnen: Werf-en, Jobnet, Annelies Graafland op LinkedIn

Deel dit bericht