3 min6 maart 2024

Weg met de stank: zo maak je je container echt goed schoon

Je hebt er misschien geen zin in… Maar hij begint nu wel een beetje te stinken. Dan moet je er toch aan geloven: de container schoonmaken. Ook al loopt de zomer bijna op z’n eind, een stinkende kliko is geen pretje. Hoe je je kliko makkelijk en snel blinkend schoon krijgt? Dat lees je hier.

Wat heb je nodig om je container schoon te maken?

Voordat je met de container in de weer gaat, zijn er een aantal dingen die je even moet klaarleggen. Dit heb je als je je container gaat schoonmaken:

  • Groene zeep
  • Een bezem
  • Een emmer met heet water
  • Eventueel een verhoging om op te staan, zoals een trapje

Kies een bezem die niet te hard is, zodat je de randjes ook goed schoon krijgt. En vaak is het wel handig om op een verhoging te staan. Dan kun je overal goed bij.

Hoe pak je het aan?

Gooi eerst wat groene zeep in de kliko. Laat het via de wanden lopen, zodat je die ook meeneemt. Daarna giet je er een of twee emmers heet water bij, ook weer via de wanden. Het water moet zo heet mogelijk zijn. Dan komt ook hardnekkig vuil beter los.

Laat het daarna even staan zodat het sopje kan inwerken. Een mooi moment om even een lekker fris drankje voor jezelf te pakken. Na een paar minuten is het namelijk wel klaar, en moet je weer aan de slag.

Tijd voor de bezem

Dan komt nu het moment van de bezem. Maak ‘m goed nat in het sop dat in de container zit en begin bij de handvaten. Als je die goed geschrobd hebt, ga je via de wanden verder naar beneden. Kom je niet tot de bodem? Pak dan je opstapje er even bij. Schrob grondig, want soms kan het vuil best vast zitten.

Wegspoelen en naspoelen

Elk hoekje gehad? Dan kan het sop uit de kliko. Het beste is om het terug in je emmer te laten lopen en dan door de gootsteen te gieten. Via de gootsteen komt het namelijk in het riool en wordt het gereinigd. Laat je het water in de put op straat lopen, dan is de kans groot dat het water rechtstreeks naar het oppervlaktewater gaat. En jouw zeepresten zijn natuurlijk niet goed voor het milieu.

Nadat je het sop weggespoeld hebt, spoel je de container nog een keer na met schoon water. Bijvoorbeeld met de tuinslang. Zo gaat de laatste viezigheid er ook uit.

Goed laten drogen

En klaar is-ie! Jouw kliko kan er weer even tegenaan. Maar voordat je er vuilnis in gooit, is het belangrijk dat je ‘m goed laten drogen. Anders heb je kans op schimmel. En dat ruikt ook niet bepaald fris.

Je container schoon houden

Het is niemands hobby, de container schoonmaken. Vooral als de boel flink aangekoekt zit of er maden in zitten. Daarom is het handig om je kliko het hele jaar door schoon te houden. Scheelt je veel schoonmaakwerk. Hoe je dat doet? Ook daar hebben we tips voor:

  • Leg onderin oude kranten, stro of droge bladeren. Die nemen het vocht op en zorgen dat de bodem minder vies wordt.
  • Gooi af en toe een handje zaagsel in je kliko. Neemt ook vocht op, én helpt geurtjes absorberen.
  • Gooi geen natte dingen zoals versgemaaid gras in je kliko: laat het eerst drogen.
  • Zet de container niet in de zon, dan gaat de inhoud minder snel broeien en stinken.
  • Doe een takje tussen de deksel, zodat de bak niet helemaal afgesloten is. Dat helpt ook tegen broeien en stank. Last van maden? Doe de deksel dan wel helemaal dicht.
  • Laat je container elke keer legen, ook als-ie nog niet vol is. Hoe langer je afval erin ligt, hoe meer het gaat stinken.

Met jouw brandschone kliko heb de rest van dit jaar geen last meer van vieze geurtjes. En door onze extra tips hoef je het gelukkig maar een keer per jaar te doen. Succes met schoonmaken!

Ook interessant!

Lees meer blogs uit deze categorie(ën).