Je eigen composthoop maken: alles wat je moet weten
Veel van ons afval is groente-, fruit- en tuinafval (gft). En als je dat gescheiden inlevert, kunnen ze daar nog heel veel mee. Bijvoorbeeld compost of biogas maken. Maar wist je dat je dat zelf ook kan? Met de compost van jouw eigen composthoop groeit jouw tuin beter dan ooit!
Zo maak je je eigen composthoop
Een composthoop is niet gewoon een hoop waar je alles maar op kan gooien. Als de verkeerde dingen in je hoop terechtkomen of er is niet genoeg zuurstof, kun je allerlei problemen krijgen. Er kan bijvoorbeeld ongedierte op afkomen of schadelijk broeikasgas ontstaan. Voor een goede composthoop heb je deze dingen nodig:
1. Zuurstof
Compost heeft zuurstof nodig om te composteren. Om te zorgen dat er in de hele composthoop genoeg lucht is, keer je ‘m elke 6 weken in z’n geheel ondersteboven. Zo komt er weer zuurstof tussen het afval.
2. Variatie
Een composthoop doet het het best met veel verschillende soorten afval. Nat en droog, slap en stevig, grof en fijn: de afwisseling is de truc. Heb je veel van hetzelfde soort afval in een keer? Gooi het dan in delen op de composthoop zodat de samenstelling gevarieerd blijft.
3. Vochtigheid
De composthoop moet goed vochtig zijn, maar mag ook niet te nat worden. Bij te veel water of regen kunnen de voedingsstoffen wegspoelen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. De beste plek om ‘m te bouwen is dus half beschut., bijvoorbeeld onder een boom.
Verschillende compostsystemen
Heb je een hectare land achter je huis of moet je het doen met een balkon van 1 bij 2 meter? Hoe je ook woont, een eigen zelf composteren kan overal. Er zijn verschillende compostsystemen:
Composthoop of -bak
In een redelijke tuin kun je al gauw een composthoop of -bak kwijt. Ga uit van ongeveer 1,5 x 1,5 meter en ook 1,5 meter hoog. In principe kun je de hoop gewoon op de grond beginnen, maar het is wel handig om een ondergrond van bijvoorbeeld tegels te hebben. Je kan ook voor een bak van hout, gaas of takken gaan. Dan heb je er automatisch een ondergrond bij.
Compostvat
In iets kleinere tuinen past niet altijd een volledige composthoop. Maar bij het tuincentrum kun je ook compostvaten van hout of plastic kopen.
Compostvat voor keuken of balkon
Helemaal geen tuin? Composteren kan ook gewoon in het klein op je keuken of balkon. Er zijn verschillende gesloten systemen – die dus ook niet stinken – zoals een composttrommel of wormenbak.
Wat kan er op de composthoop?
Het afval dat je in de gft-bak doet, kan grotendeels ook in je eigen composthoop. Maar er zijn ook dingen die wel in de gft-bak kunnen en niet op de composthoop. Het afval vanuit de gft-bak gaat door een professioneel composteerapparaat. Dat gaat jouw compost natuurlijk niet. Bij je eigen composthoop is het bijvoorbeeld veel lastiger om vochtigheid en temperatuur te reguleren. Over het algemeen geldt: hoe opener je systeem, hoe minder erop mag.
Daarbij is het belangrijk om hoeveelheden in de gaten te houden en goed te mengen. Benieuwd wat er precies op je eigen composthoop mag en wat niet? Op de site van Milieu Centraal staat een overzichtelijke lijst.
Wat kun je doen met je eigen compost?
Door je afval thuis te ‘verwerken’ bespaar je energie. Je afval hoeft niet opgehaald en ergens anders verwerkt te worden. En wat je eraan overhoudt, is ook nog eens supernuttig. Je kunt je zelfgemaakte compost namelijk gebruiken als bodemverbeteraar in je tuin, moestuin of plantenbakken. Wedden dat je courgettes dan nog lekkerder smaken en je planten nog kleurrijker bloeien door jouw eigen compost?