Fijne werksfeer: 5 tips om liefde aan je collega's te geven - FID

Liefde voor je collega’s: tips voor een hartverwarmende werksfeer

Liefde voor je collega’s: tips voor een hartverwarmende werksfeer

5 tips voor een fijne werksfeer

Doe jij iets speciaals voor de mensen van wie je houdt op Valentijnsdag? Misschien vind je het commerciële flauwekul, maar een beetje extra liefde kan nooit kwaad. Ook op het werk. Daarom hebben we wat tips verzameld waarmee je een fijne werksfeer krijgt én houdt. Gewoon het hele jaar door.

1. Praat met elkaar

Communicatie is alles. Praat met je collega’s over problemen en mogelijke oplossingen. Samen zoeken naar een oplossing – en die ook vinden – versterkt het teamgevoel. En samen vieren dat iets moeilijks tóch gelukt is, is leuker dan in je eentje. Tenslotte hebben je collega’s meer begrip voor jouw uitdagingen als ze weten waar je mee zit. En jij voor die van hen.

2. Geef en ontvang feedback

Zie je dat er iets niet goed gaat bij je collega? Zeg dat dan. Zorg ervoor dat je feedback opbouwend is en dat je collega er ook echt iets mee kan. Zo geef je een positieve draai aan een verbeterpunt. Maar sta zelf ook open voor feedback: je collega’s moeten ook tegen jou kunnen zeggen wat jij kan verbeteren.

3. Organiseer uitjes

Je collega’s beter leren kennen draagt bij aan een goede sfeer op de werkvloer. Als je elkaar beter kent, begrijp je elkaar beter en kun je rekening met de ander houden. Tijdens uitjes zie je soms een andere kant van je collega’s dan op het werk. Organiseer daarom eens een leuke activiteit: uit eten, een barbecue, karaokefeest of probeer een sport uit die jullie allemaal niet kennen. Klooien met curlingstenen draagt zéker bij aan het teamgevoel.

4. Vraag hulp of bied het aan

Samenwerken: het gouden ingrediënt voor dat onmiskenbare teamgevoel. Krijg je iets niet voor elkaar? Dan kan de frisse blik van een van je collega’s helpen. En andersom werkt dat ook: als je ziet dat iets niet lukt bij je collega, bied dan aan om te helpen. Als het jullie samen wél lukt, voelt het extra goed.

5. Verras je collega’s eens

Net als in een relatie kan je op je werk in een sleur terechtkomen. En dat is funest voor je (werk)geluk. Doe daarom eens iets wat je collega’s niet verwachten. Bak deze Valentijnsdag bijvoorbeeld een lekkere cake (met of zonder hartjes) en neem ‘m mee voor je collega’s. Niet zo’n keukenprinses? Je kan je collega’s ook veel simpeler verrassen, bijvoorbeeld met een oprecht compliment. Elk stukje positiviteit draagt weer bij aan die fijne werksfeer!

Met plezier naar je werk door een fijne werksfeer

Ben je de oven al aan het voorverwarmen? Of hou je het bij een goed gesprek met een collega die je nog niet zo goed kent? Hoe je het aanpakt, de werksfeer verbeteren is het áltijd waard. Want een fijne werksfeer zorgt ervoor dat je elke dag met plezier naar je werk gaat. En dat willen we toch allemaal?

 

Deel dit bericht