We hebben allemaal wel eens gefrustreerd achter de computer gezeten om ons CV zo goed mogelijk in elkaar te flansen. Dan typen we weer te veel, we komen niet op de goede woorden of we zijn uren bezig met de lay-out. Als Recruiter heb ik vele cv’s de revue zien passeren. In deze blog geef ik jou tips om snel en gemakkelijk een mooi en opvallend CV te maken.
Als Recruiter lees ik dagelijks tientallen cv’s. En ik kan je vertellen: je CV is belangrijk. Het is de eerste stap richting een sollicitatie gesprek. Het spreekt aan, of niet. Met een opvallend CV zorg je ervoor dat je op die “ja-stapel” komt te liggen, ook als je misschien niet helemaal lijkt te passen bij de functie. Ook persoonlijke woorden, leuke omschrijvingen en gevatte opmerkingen vallen in goede aarde. Het brengt een lach op mijn gezicht als ik een leuk CV lees: ik onthoud het. En dat is precies wat jij als sollicitant wilt.
Je moet er even voor gaan zitten: een CV schrijven is niet in 5 minuten gedaan. Tenminste, niet als je indruk wilt maken. Neem dan ook even de tijd om een goed CV in elkaar te zetten. Hier heb je jaren plezier van: als je eenmaal de goede lay-out hebt hoef je het alleen aan te passen wanneer je weer gaat solliciteren. Om te voorkomen dat jij uren aan een CV zit te werken en vervolgens niet tevreden bent, heb ik handige tips voor je op een rijtje gezet.
1. Val op met je lay-out
Je CV is je visitekaartje en moet er dan ook overzichtelijk en verzorgt uitzien. Verspil echter geen uren aan de opmaak en lay-out: hou het simpel. Tegenwoordig is het niet moeilijk om een mooie, simpele lay-out te vinden voor je CV. Er zijn diverse programma’s waar je zo een sjabloon kan kiezen, kant en klaar.
Vergeet niet om hetzelfde lettertype en grootte te gebruiken in je CV! Dit houdt het overzichtelijk en makkelijk te lezen. Maak je kopjes dikgedrukt en eventueel in kleur.
Tip: in Word zijn er diverse sjablonen beschikbaar voor een CV. Simpel, eenvoudig en makkelijk!
2. Gebruik een foto
Je hebt een mooie lay-out gekozen. Nu is het tijd voor een goede foto. Een foto is tegenwoordig onmisbaar op je CV mits deze met zorg wordt uitgekozen. Kies een foto die je toekomstige werkgever zal aanspreken. Het is dus erg afhankelijk waarvoor je solliciteert. Solliciteer jij voor een hoge functie bij de overheid, plaats je natuurlijk geen foto van je vakantie in Griekenland. Kies een wat formele foto, waar je wel spontaan overkomt.
Ben jij op zoek naar een leuke baan bij een reisbureau, kan die leuke foto uit Griekenland natuurlijk wel! Kies ook hier je foto zorgvuldig uit: laat zien dat je van reizen houdt, maar een foto in bikini met Mojito’s in je hand, is dan net weer war overdreven.
Kortom: kies een foto die past bij jou én je toekomstige droombaan.
3. Vertel wat over jezelf
Ik vind het leuk om iets over jou te lezen. Wie ben jij? Wat drijft jou? Waar haal jij plezier uit? Dit kan zowel op persoonlijk als op zakelijk gebied veel zeggen. Kies ook hier je woorden zorgvuldig uit: het moet wel een link hebben met de baan waarvoor je solliciteert. Solliciteer je voor verschillende functies? Vergeet dan ook niet om dit verhaal, waar nodig, aan te passen. Elke functie vraagt om andere eigenschappen. Zorg dat je eruit springt.
Vermijd standaard zinnen. Dit springt er niet uit en is erg onpersoonlijk. Zinnen als “ik ben een harde werker en heb geen 9-5 mentaliteit” zegt niet zo veel en is een zin die je toekomstige werkgever al heel vaak heeft gelezen.
Tip: Hou het kort en bondig. Maximaal 3 pakkende zinnen is beter dan een lang verhaal zonder daadwerkelijk iets te zeggen. Kijk uit dat je niet in herhaling valt.
4. Werkervaring 
Vertel hier kort en bondig waar je gewerkt hebt, hoe lang en wat je taken waren. Houdt het overzichtelijk: schrijf geen lang verhaal over al je taken. Als je veel diverse taken had, gebruik dan bullets (•). Zoek woorden die je taken goed omschrijven en die de kern vormt van jouw functie.
Maak jij bijvoorbeeld kantoorpanden schoon? Vloeren vegen en ramen lappen is niet van toegevoegde waarden bij je taken. Kies worden die dit allemaal omvatten en die de lezer aanspreekt: ik liet elke dag het kantoor spik-en-span achter, voor een mooie nieuwe dag.
Was je krantenloper? Bedenk er een leuke zin voor: ik zorgde ervoor dat de krant elke dag netjes op tijd op de deurmat lag. Dit laat zien dat je gemotiveerd bent en altijd op tijd komt.
En als je dan vuilnisman was? Laat bijvoorbeeld zien dat je plezier hebt in je werk en dat je energiek bent: elke dag haalde ik met nieuwe energie en een lach op mijn gezicht het huisvuil op in de wijken en zorgde ik voor een schoon straatbeeld.
Kort en krachtig.
Tip 1: zet je laatste werkervaring altijd bovenaan!
Tip 2: heb je op veel plaatsen gewerkt? Verwijder werkervaring uit je CV als deze geen toegevoegde waarde heeft voor de baan waar je voor solliciteert.
5. Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk staat altijd goed op je CV. Zo laat je zien dat je je bezig houdt met de wereld en de medemens om je heen. Pas je wel eens op? Help je wel eens in een verzorgingstehuis? Maak je wel eens maaltijden klaar of help je pakketten uitdelen? Zet het op je CV!
Wat schrijf je allemaal in je cv?
Naast bovenstaande tips, heb je uiteraard standaard informatie die altijd in je CV moet staan. We zetten ze hier even voor je op een rijtje:
- Je naam en achternaam, foto
- Persoonlijke gegevens
geboortedatum + plaats, adresgegevens, telefoonnummer, e-mail, je burgerlijke staat. - Rijbewijs
Heb je een rijbewijs? Vergeet dit niet te melden! Geen rijbewijs, laat dit dan weg. - LinkedIn
Gebruik je LinkedIn en is deze up-to-date? Zet een linkje in je CV. - Werkervaring
- Vrijwilligerswerk
- Opleidingen
Laat weten of je je diploma hebt behaald. - Cursussen en Certificaten
Met datum, cursusnaam en organisatie - Vaardigheden en/of Eigenschappen
Denk aan de functie waarvoor je solliciteert! - Referenties
Geef referenties op of schrijf: referenties op aanvraag.
Dit lijkt heel veel informatie, maar nogmaals: kort en bondig. In je sollicitatiegesprek wil je ook nog wat kunnen vertellen. Zorg ervoor dat je CV nooit langer is dan twee A4’tjes. Ben je pas net begonnen met werken, of net klaar met school? Probeer dan alles op één A4’tje te schrijven.
Vergeet niet dat je CV altijd met een begeleidende sollicitatiebrief of motivatiebrief moet komen. Dan sleep jij zeker een sollicitatiegesprek in de wacht! Bereid je daar goed op voor.
Wordt vervolgd…