Minimumloon 2023: dit betekent de flinke verhoging voor jou!

Het minimumloon gaat flink omhoog in 2023. Dit betekent het voor jou

Het minimumloon gaat flink omhoog in 2023. Dit betekent het voor jou

Per 1 januari 2023 gaat het minimumloon omhoog met 10,15%

Dit is een extra verhoging bovenop de verhoging die er elk halfjaar is. En dat is best bijzonder: het is voor het eerst sinds de invoering van het minimumloon in 1969 dat er een extra verhoging komt. Wat is het minimumloon vanaf 2023 en wat betekent dat voor jou? We zochten het uit!

Het minimumloon per uur in 2023

Het minimumloon wordt altijd vastgesteld als een bedrag per maand. Na de verhoging in januari 2023 wordt het €1.934,40 per maand. Hoeveel dat per uur is? Dat hangt af van wat fulltime is bij jouw bedrijf. Dat kan 36, 38 of 40 uur zijn. We hebben het minimummaandloon hieronder voor je omgerekend naar hoeveel je per uur gaat verdienen in 2023:

Per uur
36 uur €12,40
38 uur €11,75
40 uur €11,16

Halfjaarlijkse indexatie

Elk jaar gaat het wettelijk minimumloon 2 keer omhoog, op 1 januari en op 1 juli. Dit heet de halfjaarlijkse indexatie. Hoeveel procent het dan stijgt, wordt berekend aan de hand van de cao-lonen. Het is vaak een paar procent per keer.

Extra stijging van het minimumloon in 2023

In de Voorjaarsnota van 2022 besloot het kabinet dat werken lonender moest zijn. Daarom was het plan om het minimumloon in stappen te verhogen tot in totaal 7,5% in 2025. Elk jaar een paar procent erbij.

Maar omdat de inflatie nu hoger is dan ooit, hebben mensen steeds minder te besteden. Daarom heeft het kabinet besloten dat de verhoging sneller moet komen. En in één keer: daarom komt er op 1 januari meteen 8,05% bij het minimumloon. Tel de halfjaarlijkse indexatie daar bij op, en het nieuwe minimumloon van 2023 stijgt in totaal met 10,15%. En dat is best veel. Zo’n hoge stijging is er nog niet geweest sinds het minimumloon in 1969 werd ingevoerd.

Minimummaandloon

Zoals je hierboven hebt gezien, is het minimumloon een bedrag per maand. Bij dat bedrag per maand gaat het kabinet uit van een fulltime werkweek. Maar het verschilt per branche hoeveel uren fulltime is. Zo is bij de meeste kantoorbanen 40 uur fulltime, maar in de horeca is 38 uur fulltime.

Het minimumuurloon vanaf 2024

Het lijkt misschien best oneerlijk dat iemand die 36 uren per week werkt, evenveel verdient als iemand die 40 uren werkt. Maar ook daar komt binnenkort verandering in. Het kabinet is van plan om het minimumloon per uur vast te stellen in plaats van per maand. Dan wordt het dus een wettelijk minimumuurloon in plaats van een minimummaandloon. Dit staat op de planning voor 1 januari 2024. Vanaf dan is het bedrag dat je minimaal per uur krijgt steeds hetzelfde, hoe lang je werkweek ook is. Dat betekent dat je voor meer uren werken altijd meer betaald krijgt. Zo’n tabelletje als hierboven zie je dan dus niet meer.

Wat is het minimumloon precies?

Het minimumloon geldt voor iedereen die ouder is dan 21. Medewerkers die jonger zijn dan 21, krijgen het minimumjeugdloon. Het minimumjeugdloon wordt berekend op basis van het minimumloon voor 21-plussers. Elk bedrijf is verplicht om elke medewerker minstens het minimum(jeugd)loon te betalen.

Wat je verder nog moet weten over het minimumloon

De bedragen waar we het net over hadden zijn een minimum. Elke werkgever is dus verplicht om je minstens dit bedrag te betalen. Werk je in een branche waar een cao voor is? Dan geldt dat loon. Meestal zijn de cao-lonen hoger dan het minimumloon. Als je werkgever geen cao heeft, krijg je dus in ieder geval het bedrag dat hierboven staat. Maar er zijn nog wat dingen die je moet weten:

  • Alle bedragen hierboven zijn bruto. Er gaan nog belastingen en premies van je loon af. Uiteindelijk krijg je dus minder op je bankrekening dan het bedrag dat hierboven staat.
  • Iedereen heeft recht op vakantiegeld. Je werkgever is verplicht om je vakantiegeld bovenop het minimumloon te betalen. Dit is minimaal 8% van je salaris. Sommige werkgevers kiezen ervoor om dat elke maand uit te betalen, bij andere krijg je het een keer per jaar.

Heb je vragen over het minimumloon? We kunnen je vast helpen! Bel of stuur een mailtje naar de FID-locatie die het dichtst bij jou is.

Bronnen: Rijksoverheid, Ondernemen met personeel, CNV.

Deel dit bericht