Plant je mee dit najaar? - FID

Plant je mee dit najaar?

Plant je mee dit najaar?

Wist je dat het najaar de perfecte tijd is om nieuwe planten en struiken te planten? Daarom doen we van 1 oktober t/m 30 november mee aan Plant je mee. We zetten in deze maanden zoveel mogelijk bomen, struiken, vaste planten en bloembollen in de grond. Want zoals ze bij Plant je mee zeggen: een bloeiende lente, plant je in de herfst!

Waarom zou je planten in de herfst?

In de maanden na de zomer is de grond nog warm. En tegelijkertijd vochtiger dan in de zomer. Het is daarom het ideale moment om te planten. Je planten kunnen in dan nog goed wortelen voordat de winter echt begint. Zo staan ze dus al in de startblokken als het voorjaar wordt. Als de eerste zonnestraaltjes dan doorbreken, is je tuin meteen een explosie van kleur.

Nog meer voordelen van planten in de herfst

Wie wil dat nou niet: bij het aanbreken van de lente meteen een levendige tuin? Maar er zitten nog veel meer voordelen aan planten in het najaar.

1. Minder water nodig

In de herfst is de lucht vochtiger dan in de lente en zomer. En de laatste jaren is het in de lente en zomer vaak droog. Door in de herfst te planten, maak je gebruik van het water uit de natuur. Scheelt een hoop kraanwater én moeite.

2. Sterke wortels

In de herfst is de grond nog warm van de zomer. En dat is gunstig voor de wortels van je nieuwe planten. Omdat de planten in slaapstand zijn, gaat hun energie niet naar de bloei boven de grond. In plaats daarvan stoppen ze energie in de wortels onder de grond. Die worden daardoor lekker stevig. Zo ze kunnen straks als het kouder en droger wordt tegen een stootje.

3. Goed voor de biodiversiteit

Als je in het najaar goed nadenkt over welke plant wanneer bloeit, kun je het hele jaar door genieten van een bloeiende tuin. In elk seizoen zijn er namelijk planten die dan op hun mooist zijn. En jij bent niet de enige die ervan kan genieten, ook de vogels, insecten en andere dieren in je tuin zijn erg blij met een gevarieerde tuin. En dat is weer heel goed voor de biodiversiteit.

Wat kun je doen tijdens Plant je mee?

De campagne Plant je mee loopt van 1 oktober tot en met 30 oktober. In deze maanden – en in sommige gevallen ook al eerder – zijn er in het hele land activiteiten. Stuk voor stuk bedoeld om het najaarsplanten onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld:

  • de eindsprint van het NK tegelwippen
  • de inheemse zaaiweek
  • het nationale bloembollenweekend

Plant je ook mee?

Er is altijd wat bij jou in de buurt. Op de website van Plant je mee kun je zien wat er allemaal georganiseerd wordt. En je vindt er ook een hoop tips om zelf aan de slag te gaan. Een mooi begin is bijvoorbeeld een groene haag planten. Plant je mee deze herfst?

Deel dit bericht