Productie broden en bollen: waar komt het vandaan? - FID

Productie broden en bollen: waar komt het vandaan?

Productie broden en bollen: waar komt het vandaan?

De productie van broden en bollen. Kant-en-klare-tosti’s, hotdogs en hamburgers. Lekker handig en stiekem ook heel lekker. En die keus uit al die verschillende bun’s: volkoren, sesam, naturel. Noem het maar en het bestaat. Maar waar komen al die lekkere broden en bollen eigenlijk vandaan? Ik ging op onderzoek uit!


Wanneer ik een stap zet in deze grote productiewereld van borden en bollen, kijk ik mijn ogen uit. Bij binnenkomst moet ik mijn tas in een kluis leggen en ontvang ik een schone, witte, lange jas. Achter de persoon die mij helpt, zie ik een kast vol netjes opgevouwen witte jassen in alle maten die je kan bedenken. Omdat ik wat kleiner ben dan gemiddeld, wel 1.52 meter!, is mijn jas natuurlijk veel te lang. Vervolgens krijg ik een haarnetje en slofjes om mijn schoenen heen. Tja, mooi is anders, maar ach… Het is geen fashion show. 


In onze complete outfit moeten we door een desinfecteer poortje. Borstels en desinfecteer spray zorgen ervoor dat er geen enkele bacterie via onze schoenen mee naar binnen gaat. Ook moet ik mijn handen in twee grote gaten steken. Helemaal klaar gestoomd loop ik door het poortje. Dan begint er een 
wirwar van gangen, deuren en zalen. Nu is mijn oriëntatie zeker niet mijn sterkste punt, maar ik denk dat menig ander hier ook even aan zal moeten wennen. Ik loop achter mijn collega aan, die hier inmiddels wel wegwijs is. Hij komt hier elke dag even om te kijken hoe het gaat met zijn flexwerkers. Vooral de nieuwkomers krijgen een bezoekje. Worden ze netjes ingewerkt? Hebben ze veiligheidsinstructies ontvangen? Hier en daar maakt hij een praatje, terwijl ik mijn ogen uitkijk naar diverse lopende banden met allerlei soorten broodjes.

Productie broden en bollen.

Productie broden en bollen

In de eerste zaal zie ik een grote loopband met allemaal bollen. Twee vrouwen staan hier alle broodjes netjes met de goede kant naar boven te leggen. Hun handen gaan als een speer, alsof het vanzelf gaat. Deze bollen verdwijnen in banen naar de volgende zaal. Nieuwsgierig loop ik de lopende band achterna. Ik zie hier een groep mensen staan die deze bollen per 4, 6 of 8 verpakken. De bollen worden in pakken gestopt en gaan vervolgens de sealmachine in: klaar!

Op naar de “keuken”, als je het zo kan noemen. Hier wordt namelijk in grote getalen deeg gemaakt. Helaas heb ik de geheime recepten niet kunnen ontfutselen… Afhankelijk van het soort brood, wordt dit deeg in een machine in stukken (bollen) verdeeld. Deze worden gevormd en vliegen zo de oven in. De lekkerste geuren komen naar boven en diverse bollen rollen de ovens uit: met of zonder zaadjes , donker of wit, ronde en langwerpige buns, ga zo maar door. Vervolgens worden de bollen, weer door een groep medewerkers, verdeeld: bollen voor kant en klare broodjes en bollen “naturel”.

Productie Vleems

De kant-en-klaar afdeling

Dit is de grootse zaal ik die ik tot nu toe heb gezien: er staan diverse groepen mensen aan de lopende band, allemaal hun eigen handelingen uit te voeren. Ondanks de herrie van de machines en de muziek, hangt er een gezellige sfeer. Handen vliegen de band over en er wordt met elkaar gelachen.


Hier en
 daar maakt mijn collega een praatje om te vragen hoe het gaat. Tot nu toe lijkt iedereen het naar haar of zijn zin te hebben. Tussen alle activiteiten door, zie ik soms iemand lopen met een rood haarnetje in plaats van de mooie blauwe. Nieuwsgierig vraag ik waarom. Het schijnt de leidinggevende van de afdeling te zijn. Zo wordt ze makkelijk herkend. Omdat je in ploegen werkt, werk je vaak met verschillende mensen. Dus een rood netje betekend altijd hét aanspreekpunt van de zaal. Handig!

Ik sta te kijken naar een jonge vrouw die bollen in pakketten van 4 moet stoppen. Ik sta versteld van haar behendigheid en snelheid. De bollen blijven maar komen. Stiekem vraag ik mezelf af of ik dat zou kunnen: ik zou er zenuwachtig van worden! Ik zag mezelf daar al staan, langzaam verdwijnen onder een steeds grotere berg met buns, omdat ik het niet kan bijbenen.  Ze ziet mij kijken en lacht: “het went vanzelf!” roept ze. “Je wordt er handig in en wordt goed ingewerkt. Zo sta je in het begin altijd met een ervaren collega aan de band, zodat je het samen kan bijhouden.” Ze werkt hier al een aantal jaar. Na een dag werken, kan ze naar huis zonder haar werk mee te hoeven nemen. Daarnaast kan ze in diverse ploegen draaien en is een extra ploegentoeslag altijd welkom. Daarom werkt ze soms ook ’s nachts in plaats van overdag: een mooie toeslag op haar salaris!


Productie broden en bollen 3Vers van de pers.

Vlakbij bevindt zich de lopende band voor de tosti’s. Verschillend beleg en sausjes worden automatisch op de mooi gesneden broodjes gelegd. Broodjes die regelrecht uit de oven komen. Dat is nog eens echt vers! Wat een feest. Respect heb ik zeker voor de harde werkers die hier onze lekkere lunch staan te bereiden en verpakken.

 

Tot slot zijn er nog een aantal ruimtes waar alle productie van broden en bollen worden gesorteerd voor diverse bestellingen. Ze worden naar veel restaurants, supermarkten, tankstations en fastfood ketens gebracht. Terwijl ik hier naar kijk, snap ik waarom deze productie dag en nacht moet door blijven draaien. Rijen vol met vers brood, elke dag weer. Wij zijn écht een broodjesland!

 

Heb jij ook gouden handen? Kan jij concentratie en plezier combineren? Wil jij ook een mooi salaris met ploegentoeslag? Dan is dit werk zeker een aanrader! Je hebt een gezellig team, je werkt in ploegen en krijgt hier een mooie toeslag voor. Kijk met je gouden handen eens op www.fid.nl of bel naar 0591-57 51 11 en vraag naar de mogelijkheden

 

 

Deel dit bericht