Sollicitatiebrief schrijven moeilijk? Zo maak je indruk op elke recruiter - FID

Sollicitatiebrief schrijven moeilijk? Zo maak je indruk op elke recruiter

Sollicitatiebrief schrijven moeilijk? Zo maak je indruk op elke recruiter

Solliciteren is en blijft spannend. Je wil natuurlijk goed uit de verf komen op papier, zodat je uitgenodigd wordt voor de real deal. Bij bijna elke sollicitatie moet je een CV en een sollicitatiebrief inleveren. Hoe je een CV schrijft, legden we uit in ons vorige blog. Vandaag is het tijd voor de sollicitatiebrief. Hoe zorg je ervoor dat die van jou op de ja-stapel komt?

Structuur

Allereerst is de structuur van je brief erg belangrijk. Een gestructureerde brief is namelijk – bewust of onbewust – een teken voor de recruiter dat jij je zaakjes op orde hebt. Met het  AIDA-model uit de marketing weet je dat je op het gebied van structuur in ieder geval goed zit. De letters A, I, D en A staan voor:

1. Aandacht trekken

Met je sollicitatiebrief moet je je onderscheiden van de rest. Dat begint bij de openingszin. Maar hoe trek je daar de aandacht mee? In ieder geval niet met een standaardzin. “Naar aanleiding van jullie vacature op LinkedIn…” gaat niet werken als de recruiter al 10 van zulke brieven heeft gelezen. 

Hoe dan wel? Een originele openingszin doet wonderen. Je hoeft er echt geen poëtisch hoogtepunt van te maken, maar als je ervoor zorgt dat het blijft hangen bij de recruiter ben je goed bezig. Verwijs bijvoorbeeld naar iemand die je op de vacature gewezen heeft, wat je dacht toen je de vacature las of een leuke anekdote. Hou het dicht bij jezelf!

2. Interesse wekken

Zo, dat was een lekkere binnenkomer. Maar nu moeten we toch iets serieuzer gaan worden. In dit gedeelte moet je laten zien dat jij een goede kandidaat bent voor deze functie. Je haalt je opleidingen en werkervaring aan die aansluiten bij de functie. Wat zijn jouw unieke vaardigheden? Wat weet jij wat een ander niet weet? En is jouw specialiteit?                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

3. Desire opwekken

Dit onderdeel gaat om verlangen opwekken bij de recruiter. Bij een sollicitatiebrief is dat het verlangen naar een gesprek met jou. Je moet ze daarom een beetje prikkelen. Kijk hierbij goed naar de vacaturetekst en verplaats je in de lezer. Wat zoekt het bedrijf? Dat heb jij allemaal te bieden. En zelfs nog meer. 

Tip: schrijf vooral vanuit de lezer in plaats vanuit jezelf. Dus niet: ik wil me graag verder ontwikkelen op het gebied van financiën, maar: ik kan jullie helpen om de financiële afdeling verder op te zetten. 

4. Actie 

De juiste afsluiting is de key to succes. Je zet jezelf nog een keer neer als dé kandidaat. Het is daarom belangrijk dat je zelfverzekerd overkomt. Jij weet al dat je de perfecte nieuwe aanwinst voor het bedrijf, laat dat dan ook maar zien!

Gebruik geen hulpwerkwoorden en vage taal. ‘Hopen’, ‘misschien’ en ‘zou willen’ kun je beter vermijden. Ga in plaats daarvan voor een simpele, maar effectieve: ‘Ik licht mijn motivatie en CV graag toe in een gesprek’.

De puntjes op de i

Als je alles hierboven goed op papier hebt, ben je al een heel eind. Maar er zijn meer dingen waar je op moet letten. Hieronder nog wat tips, gratis en voor niks!

  • Let extra goed op spelfouten. Als je brief vol spelfouten zit, is de kans groot dat de recruiter je niet serieus neemt.
  • Laat je brief door iemand anders lezen. Die ziet foutjes die jij over het hoofd ziet.
  • Zorg ervoor dat je brief er netjes uitziet. Goed uitgelijnd, overal hetzelfde lettertype en een logische alinea-indeling.
  • Maak het niet te lang. 1 A4’tje is eigenlijk de max. 
  • Zet je brief in pdf voordat je ‘m verstuurt. Zo kan er niks verspringen.
  • Check of je brief lekker leest. Als je elke zin met ‘ik’ begint, wordt het al snel een opsomming. En bovendien is dat ook niet heel netjes.

En de allerbelangrijkste tip: blijf jezelf! Wees eerlijk over wat je kan en wat je wil. Alleen dan vind je een baan die echt bij je past.

Veel succes met solliciteren!

Bronnen: Carrièretijger, Young Capital



Deel dit bericht