Vrije dagen 2023. Welke feestdagen ben je vrij? - FID

De feestdagen van 2023: wanneer ben je vrij?

De feestdagen van 2023: wanneer ben je vrij?

Vrije dagen 2023: dit zijn ze

Gezelligheid, familie en lekker eten. Kerst is voor veel mensen een periode om naar uit te kijken. Ook al heb je helemaal niks met al die glitters en vind je All I Want For Christmas vreselijk irritant, een vrije dag is natuurlijk nooit mis. Maar niet iedereen heeft automatisch vrij met de feestdagen. Ben je nou wel of niet vrij? En hoe zit het als je uitzendkracht bent? Wij beantwoorden je vragen en zetten de officiële feestdagen van 2023 alvast op een rijtje!

Officiële feestdagen zijn niet altijd vrije dagen

Er bestaat nog wel eens wat verwarring over of je vrij bent tijdens de feestdagen. We kunnen kort zijn over het antwoord. Nee, niet iedereen is automatisch vrij tijdens de feestdagen. Het hangt af van in welke branche je werkt.

De officiële feestdagen van 2023

Verplicht zijn ze dus niet, maar veel mensen zijn wel vrij op de officiële feestdagen. Of je nu wel of niet moet werken, ze zijn sowieso handig om in je agenda te zetten. Dus pak ‘m er maar even bij. De officiële feestdagen van 2023 zijn:

  • Nieuwjaarsdag: zondag 1 januari
  • Goede vrijdag: vrijdag 7 april
  • Eerste en tweede paasdag: zondag 9 en maandag 10 april
  • Koningsdag: donderdag 27 april
  • Bevrijdingsdag: vrijdag 5 mei
  • Hemelvaartsdag: donderdag 18 mei
  • Eerste en tweede pinksterdag: zondag en maandag 28 en 29 mei
  • Eerste en tweede kerstdag: maandag en dinsdag 25 en 26 december

Wanneer ben je niet vrij?

Het heten dan misschien wel officiële feestdagen, dat betekent niet dat er een wet is waardoor iedereen vrij is. Het verschilt dus per branche waarin je werkt. De horeca bijvoorbeeld heeft het juist heel druk tijdens de kerstdagen. Iedereen in de horeca kan dus niet tegelijk vrij hebben. Ook de zorg en het werk in ploegendiensten gaan gewoon door.

Toch een beetje vrij tijdens de feestdagen

Vaak werken ze in deze sectoren tijdens de feestdagen met een rooster. Zo lukt het meestal om iedereen in ieder geval een vrije dag te geven. Ben je bijvoorbeeld op eerste kerstdag ingepland, dan proberen ze het voor elkaar te krijgen dat je tweede kerstdag of nieuwjaarsdag vrij bent. Maar dit is niet verplicht. Hou dus goed in de gaten hoe het op jouw werk gaat.

Check je cao of arbeidscontract voor jouw vrije dagen in 2023

Of je moet werken met de feestdagen, staat in de cao van jouw branche. In de bouw-cao staat bijvoorbeeld dat je wél verplicht vrij bent op de erkende algemene en christelijke feestdagen. Dat zijn eerste en tweede kerstdag, nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en eens per 5 jaar Bevrijdingsdag (de eerstvolgende keer is in 2025). Op deze dagen ben je dus vrij, maar krijg je doorbetaald.

Er zijn ook branches waarin de baas je gewoon verwacht op de werkvloer. Het is daarom belangrijk om je cao te checken. Is die niet helemaal duidelijk of val je niet onder een cao? Dan staan je vrije dagen in je arbeidscontract. Kom je er niet uit? Dan is de snelste manier om het gewoon even te vragen aan je leidinggevende.

Vrije feestdagen voor uitzendkrachten

Ben je in dienst bij een uitzendbureau? Dan val je onder de cao ABU of NBBU. Als je uitzendkracht bij FID bent, is het de ABU. Bij beide cao’s heb je ook recht op vakantie tijdens de officiële feestdagen als die op een werkdag vallen. Er is dan wel een aanvullende regel: je moet in de 13 weken daarvoor minstens 7 dagen op die werkdag gewerkt hebben. Valt tweede kerstdag dus zoals dit jaar op maandag? Dan krijg je die dag vrij én uitbetaald als je 7 van de 13 maandagen daarvoor gewerkt hebt.

Ben jij lekker vrij deze kerst? Of moet je aan de bak? Een troost: vaak is het rond de kerst juist heel gezellig op het werk. Wij wensen je hoe dan ook fijne feestdagen!

Heb je nog vragen over vrije (feest)dagen 2023? Dan kun je ons altijd bellen of mailen.

Bronnen: Uitzendbureau.nl, Ondernemersplein KVK.

Deel dit bericht