Plant een groene haag in de herfst - FID

Waarom deze herfst het perfecte moment is om een groene haag te planten

Waarom deze herfst het perfecte moment is om een groene haag te planten

De herfst is begonnen. En dat zie je buiten. De blaadjes kleuren van groen naar rood, oranje en bruin. De natuur laat zich van een totaal andere kant zien. Prachtig! En inspiratie voor je eigen tuin. Goed nieuws: wachten tot de lente hoeft niet, want de herfst is het ideale seizoen om een groene haag in of rond je tuin te planten. Hoe je dat doet en waarom een groene haag een heel goed idee is? Dat lees je hier.

Een groene haag planten in de herfst

Veel mensen zijn in de lente bezig met de tuin, maar de meeste hagen kun je juist beter in de herfst planten. Hoe komt dat? Ten eerste is de luchtvochtigheid hoog in de herfst. Daarnaast is de temperatuur van de grond niet te hoog en niet te laag. De ideale luchtvochtigheid en bodemtemperatuur zorgt ervoor dat het de perfecte omstandigheden zijn om je haag te planten. Die gaat daarna prachtig bloeien!

Welke haag kun je in de herfst planten?

Nou, eigenlijk allemaal. Alle hagen die je kunt kopen met een kluit of blote wortel kun je in de herfst planten. Wintergroene hagen (de coniferenhaag, taxushaag of laurierhaag) gaan het liefst in augustus of september de grond in. En bladverliezende hagen (de haagbeuk, beukenhaag en liguster) kun je beter in oktober en november planten. Voordeeltje: in de herfst koop je deze hagen allemaal met kluit of blote wortel. Dan zijn ze meestal goedkoper dan in andere jaargetijden, als je ze in pot moet kopen. En dan heb je geen plastic afval van de pot.

Hier moet je rekening mee houden

 • Als je in de herfst besluit om je tuin een milieuvriendelijke omheining te geven, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Bijvoorbeeld:
 • Als het vriest, kun je niet gaan planten. De vorst kan de wortels beschadigen en in een keiharde grond is het niet heel fijn graven.
 • Het duurt wat langer voordat je je haag ziet groeien. De haag is namelijk in winterrust in de herfst. Maar straks in de lente weet je niet wat je ziet.
 • Je hoeft de haag niet direct te bemesten. Aanplantgrond en compost kun je prima gebruiken, maar wacht even tot het voorjaar met bemesten.
 • Nog een voordeel van aanplanten in de herfst: je hoeft waarschijnlijk geen extra water te geven. Het is vaak vochtig genoeg buiten.

Een haag is de milieuvriendelijkste afscheiding van je tuin

Heel goed te doen dus, zo’n groene haag planten in de herfst. En het heeft ook nog veel voordelen boven een schutting. Want een groene haag:

 • geeft beschutting voor vogels, insecten en andere dieren;
 • is een voedselbron voor vogels, insecten en andere dieren;
 • is een doorgang naar jouw tuin voor egels en kikkers;
 • houdt je tuin lekker koel in de zomer;
 • neemt regenwater op;
 • kun je plaatsen zonder bouwmaterialen.

Al onderweg naar het tuincentrum? Hoe eerder je je groene haag plant, hoe langer je ervan kan genieten in het herfstzonnetje. En de dieren en insecten ook!

Deel dit bericht