Zo geef je vogels, dieren en insecten een warm welkom in jouw tuin - FID

Zo geef je vogels, dieren en insecten een warm welkom in jouw tuin

Zo geef je vogels, dieren en insecten een warm welkom in jouw tuin

Een tuin vol tegels, kun je dat überhaupt een tuin noemen? Als je het ons vraagt, heb je pas echt een tuin als het leeft, bloeit en zoemt. Want dieren en insecten brengen leven in je tuin en zijn ook nog eens nuttig. Maar in een tegeltuin vind je ze niet. Om ze welkom te heten in je tuin, moet je wel wat doen. Hoe jouw tuin de ultieme trekpleister voor alle dieren en insecten uit de buurt wordt? Dat vertellen we je.

Het nut van dieren en insecten in de tuin

Gezellig is het zeker, maar dieren en insecten hebben ook een functie in je tuin. Ze zorgen ervoor dat je tuin een hoge biodiversiteit heeft. En dat helpt bijvoorbeeld om plagen te voorkomen of te bestrijden. Vogels zorgen ervoor dat de insecten je tuin niet overnemen. Egels en spitsmuizen eten slakken. Lieveheersbeestjes zijn dol op bladluizen. Koolmezen bestrijden eikenprocessierupsen.

Naast plagen bestrijden, doen de beestjes in je tuin nog veel meer. Bijen en hommels bestuiven de planten zodat ze weer mooi gaan bloeien. En wormen woelen de aarde om zodat je planten een gezonde bodem hebben.

Varieer met plantensoorten voor de biodiversiteit

Met veel verschillende plantensoorten maak je veel verschillende diersoorten blij. Als je het goed uitdenkt, kun je ervoor zorgen dat er (bijna) altijd iets in bloei staat. En dan is er altijd wel een diersoort die van jouw planten kan profiteren.

Inheemse plantensoorten

Ga bij het kiezen van je beplanting voor inheemse soorten. Nederlandse bijen, vlinders en andere insecten zijn gek op Nederlandse – inheemse – planten. Van exotische planten raken ze van slag en kunnen ze zelfs uitsterven. En daar zijn vogels en andere dieren die de insecten eten dan weer de dupe van.

Daarnaast zijn Nederlandse planten gewend aan de Nederlandse bodem, het weer en de insecten. Daardoor passen ze zich makkelijker aan aan een veranderend klimaat en hebben ze minder verzorging nodig. En ze zijn ook nog eens heel mooi.

Schuilplaatsen voor dieren en insecten

Dieren zijn altijd op zoek naar fijne schuilplaatsen. Daar kun je ze prima een handje bij helpen in jouw tuin. Op kleine schaal – droge bladeren en takken laten liggen voor de insecten – of iets groter, bijvoorbeeld met nestkastjes voor vogels.

Bessen voor de vogels

Prachtig toch, al die fluitende vogels in de tuin? In een tuin met bomen en struiken vol bessen komen ze graag. Het liefst maken ze in die boom of struik dan ook nog een nest. En kleine vogeltjes in je tuin is al helemaal gezellig. Planten en hagen waar vogels gek op zijn, zijn bijvoorbeeld:

  • Natuurlijke hagen: veldesdoorn, liguster en beuk
  • Groenblijvende hagen: meidoorn en vuurdoorn
  • Klimplanten tegen de muur: klimop, klimhortensia en klimroos

Maak het de andere dieren naar de zin

Er zijn een hoop kleine dingen die je kunt doen om de dieren in je tuin gelukkig te maken. Bijvoorbeeld:

  • Koolzaad voor de vlinders
  • Kieren tussen tegels om eitjes te leggen en spleten tussen muren als overwinteringsplaats voor vlinders
  • Bloeiende planten voor bijen en hommels
  • Een groene haag voor egels
  • Een vijver met een geleidelijk aflopende oever met weinig of geen vissen, voor egels, padden, kikkers en andere dieren

Klaar om van jouw tuin een paradijsje te maken? Zowel de dieren in je buurt als jijzelf gaan 100% genieten van je tuin als je ‘m lekker groen en gevarieerd maakt. En het hoeft helemaal niet veel werk zijn. Wat pak jij als eerst aan?

Deel dit bericht